Arkkitehtuuri ja piha

Kiinteistöstä suunnitellaan kokonaistaideteos, esikuvanaan 1900-luvun alun rakennuskannan kunnianhimoinen arkkitehtuurin ja laadun taso – vuosikymmenestä toiseen kestävää kauneutta ja koti seuraavaksi sadaksi vuodeksi.

Arvostettujen Schauman & Nordgren architects ja Schauman arkkitehtien suunnittelema Lehtisaaren Torni sijoittuu keskeiselle paikalle uniikin lähisaaren sydämeen. Kohteesta muodostuu maanläheinen maamerkki, jonka arkkitehtoninen identiteetti liittyy monipuoliseen kaupunkiasumiseen luonnon helmassa. Lehtisaaren vehreys, merellinen maisema sekä keskustan läheisyys luovat ainutlaatuiset lähtökohdat houkuttelevalle asumiselle. Rakennuksen ylimmistä kerroksista avautuu mahtavat merinäkymät sekä Keilalahden, että Laajalahden suuntaan.

Iättömät materiaalit; tiili, puu ja lasi sekä selkeälinjainen arkkitehtuuri luovat hienostuneen ja vähäleisen linkin Lehtisaaren historiaan ja sen rakennuskantaan. Lehtisaaren Tornin arkkitehtuurin- ja sisustuksen luonteva vuoropuhelu, sekä hallittu detaljimaailma, liputtavat saarelle tyypillisten 1970-luvun laatuasuntojen puolesta.

Pääsisäänkäynnin lomaan, rakennuksen kivijalkaan muodostuu naapuruston uusi kohtaamispaikka. Pohjakerroksen korkea liiketila avautuu ilta-auringossa sijaitsevalle uudelle aukiolle. Lehtisaaren Tornin tasokas pihamiljöö, rakennuksen geoterminen lämmitys, sekä 21-paikkainen autohalli sähkölatauspisteillä edustavat vahvasti nykypäivän asumista ja kestävää kehitystä. Suurille parvekkeille kuljetaan lasiliukuovista. Ylimpien kerrosten asunnot kattoterasseineen aukeavat neljään ilmansuuntaan.

Pihasuunnittelun lähtökohdat ovat ihmislähtöisyys ja ajattomuus

Piha jakautuu selkeästi kahteen teemaan ja tasoon, idea joka nousi luontevaksi dialogiksi talon arkkitehtuurin kanssa ja seuraa sitä miten tasot luonnostaan asettuvat maastoon. Yleisilme on rehevä ja runsas, ja kasvillisuus ikäänkuin syleilee korttelia.

Ylätaso on pienimittakaavainen pihaympäristö, kokemuksena intiimi, muodostaen naapurusto-tunnelman terasseilla ja puutarhamaisilla istutuksilla. Alataso on julkisempi, monilajisella puustolla ja se liittyy ilmeeltään korttelin eteläpuolella olevaan metsärinteeseen. Tornitalon aukiomainen edusta linkittää korttelin ympäröivään kaupunkiin. Pihalta löytyy lisäksi leikkialueita, asukkaiden yhteisiä kohtaamis- ja grillauspaikkoja, sekä pergola.

Maisema-arkkitehti Malin Blomqvist, Masu Planning

MASU Planning on maisema-arkkitehtien Malin Blomqvistin ja Sune Oslevin perustama kansainvälisesti palkittu suunnittelutoimisto, joka on tunnettu poikkeuksellisen laadukkaasta suunnittelustaan. Pihan pääsuunnittelija Malin Blomquist vastaa esimerkiksi Tanskan Odensessa vuonna 2020 avattavan, jo nyt laajalti huomiota herättäneen uuden H.C. Andersenin museon laajoista puutarha-suunnitelmista yhdessä japanilaisen maailmantähti-arkkitehti Kengo Kuman kanssa.